Great neighbors

Pharmarium


Pharmarium är en liten gömd cocktailbar med 45 sittplatser. Dessa är fördelade på barstolar runt en rejäl bar med grön marmor, i soffor runt fyra mindre bord i ett rum täckt av mattor och ett stort runt bord som rymmer upp till 8 personer. Alla bokningar kommer att göras över hela lokalen – detta gäller även deras bar.

De sparar sina mysiga fönsterplatser för drop-in gäster.

History

Det allra första svenska apoteket var Hovapoteket på Kungliga slottet på 1400-talet. Den första apotekaren, en mästare Lukas, adopterades av Gustav Vasa. Hans efterträdare hette Anthonius Busenius, en holländsk apotekare som först tjänstgjorde vid Gustav Vasas hov och sedan hos Erik XIV och Johan III. Den 21 mars 1575 fick Busenius flytta ut en del av det kungliga slottets medicinförråd och börja sälja medicin till allmänheten.

Platsen låg här på Stortorget, Gamla stans självklara centrum. Apoteket drevs under namnet Schmidtens apotek fram till 1625 då det flyttade till Tyska Brinken under namnet Apoteket Lejonet.


Apoteket var en spegel av tidens syn på sjukdom och helande; en blandning av medicin, vetenskap, folklore, religion, magi och kvacksalveri. De hade monopol på handeln med mediciner och gifter, men kunde också sälja tvivelaktiga ingredienser som elfenben, mumiepulver, påfågelfjädrar, enhörningshorn, pudrade ädelstenar eller sol- och måneessens…

Tidens fascination för alkemi, strävan efter att producera guld och hitta koden för evigt liv, även inspelad. Många prinsar, kungar och drottningar behöll sina egna alkemister, människor som faktiskt till stor del lade grunden till modern vetenskap.


Stortorget 7

pharmarium.se